Jdi na obsah Jdi na menu
 


2.10.2013 3.schůzka na klubovně, která vlastně být neměla

Pozn.: pod textem fotogalerie.

To bylo tak...  

           O tom, že by ve středu neměla být schůzka, jsem vůbec nepřemýšlel. Před klubovnou už byly děti, které čekaly, až se dokodrcám s Nelinkou a Kubíkem. Když jsem šel pro klíče, tak ani paní na úřadě mi nepřipomněla, že dnes už mají být v místnosti Zahrádkáři a až moje instruktorka Pavla (maminka od Kryštofa), která okolo projížděla, mi připomněla, že tady vlastně vůbec nemáme být. A to už přicházeli další a další účastníci této děsně „tajné“ akce. S paní z úřadu jsme se domluvili, že je vše v pořádku, a když v místnosti není zelenina a ovoce, můžeme tam být MY – Poletušky.

 

Bystřické tamtamy se rozezněly a díky nim a paní učitelce Petrušce se klubovna brzo naplnila a rodiče se dožadovali vstupy i bočními vchody a oknem :-). Sice jsme se scházeli jak švábi na pivo, ale nakonec nás bylo tolik, co na první schůzce a myslím, že jsme si to pěkně užili.
Zopakovali jsme si, jak to chodí u včeliček a u mravenců a za doby královen byly taky rytíři. Vyprávěli jsme si o historii Velké Bystřice, o místní tvrzi, zámku a pivovaru. O právu vaření piva a o právu mílovém.  Děti si malovali rytíře, princezny a draky a potom jsme si zkusili i pravý rytířský turnaj, ve kterém nakonec vyhrála děvčata. Každý si navrhl svůj erb a vymaloval. Mám i návrh našeho oddílu, ale to ještě nikdo z dětí neviděl.  Nezapomněli jsme si připomenout naše kouzelná písmenka S, J, Z a V. Jsou to tajná písmenka z kompasu či busoly.
Některé děti se pořád ještě stydí takovým způsobem, že nemluví a bojí se neúspěchu z prohry. Stává se pak, že si nemůžeme zahrát hry pro větší počet dětí, ale pracujeme na oboustranné důvěře a překonání strachu z projevení názoru. Učíme se věnovat pozornost nejen vedoucímu, ale i tomu kdo byl vyzván, aby promluvil.
Před každým koncem schůzky se ptám dětí, co se jim líbilo a co se jim nelíbilo. Tato zpětná vazba je pro mě velice důležitá a dává mi energii do další schůzky. Pokud si můj Kubík stěžuje, že jsem na ně přísný, beru to jako pochvalu a když mi někdo říká, že bylo všechno super, beru to spíše jako diplomatickou odpověď.
            Věřím, že děti porostou s oddílem a ubyde času na pilování chování a přibude věcí, které budou znát a umět a ve škole se je nedoví.         
Na této schůzce byli:
Nela S.
Filip
Jakub
Nela D.
Dalibor
Terezka
Karolinka
Míša
Pavlinka
Anička
Kryštof
Adam
a samozřejmě instruktorka Pavla, které moc děkuji za pomoc. Bez ní bych asi vše nestíhal tak v pohodě. Je to moc fajn, nemuset nic říkat, co je třeba a všechno je zařízené :-)
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář